Produkty spalające tłuszcz

jak schudnąć

Istnieje grupa produktów, których spożywanie sprawia, że organizm spala więcej kalorii.

Noszą one profesjonalną nazwę produktów termogenicznych i cieszą się sporą popularnością w kręgach osób odchudzających się i dbających o sylwetkę. W końcu do spalania zużywana jest energia. Jeżeli jest jej więcej niż energii z jedzenia, wtedy można mówić o spalaczach tłuszczu. Mimo dziwnej nazwy są one szeroko dostępne i tanie – większość z nich należy do tradycyjnego pożywienia wykorzystywanego na co dzień. Można je dodawać do diety, by spalały tłuszcz, a przy tym organizm nie czuł się oszukiwany i nie domagał się kolejnych porcji jedzenia.

Nie wolno przyjmować wyłącznie tego typu produktów, gdyż dieta okaże się zbyt uboga i organizm będzie osłabiony. Bardzo dobrze sprawdzają się w tej roli warzywa i owoce – większość z nich posiada całkiem sporo błonnika, który przy okazji oczyszcza organizm z toksyn. Należą do nich fasola, groch, grejpfrut, jabłko, mango. Doskonale sprawdzą się również płatki owsiane, a także pełnoziarnisty chleb – oba bogate w węglowodany. Z napojów dobrze wspomagają proces spalania zielona herbata i kawa.

Obie posiadają kofeinę, dzięki której przyspieszają metabolizm. Aby nie spożywać więcej kalorii, najlepiej podarować sobie cukier i śmietankę. Pozytywnie na metabolizm wpływa mleko dzięki dużej zawartości wapnia. Z mięsa najlepiej sprawdza się kurczak – jest chudy i pomaga gubić kalorie. Warto też wspomnieć o jajkach, które jeszcze kilka lat temu uważane były przez lekarzy jako szkodliwe. Dziś wiadomo, że zawarta w nich witamina B12 pozwala spalać zbędny tłuszcz. Wiedząc, które produkty są termogeniczne, można dodawać je do posiłków, co z pewnością wspomoże codzienną dietę.

co musisz jeść dla utraty wagi Dobre nawyki żywieniowe

Nasza dieta powinna być dostosowana do pory roku i opierać się głównie na składnikach występujących w danym rejonie. Natura opracowała perfekcyjny plan dostarczania właściwych produktów żywnościowych w odpowiednim czasie. Owoce i warzywa dojrzewające latem mają właściwości ochładzające. Zimą powinniśmy raczej skłaniać się ku diecie rozgrzewającej. Należy przy tym spożywać najrozmaitsze pokarmy zawierające mięso, urozmaicając swoją dietę dla zachowania właściwej równowagi.

Większość warzyw powinna być przynajmniej delikatnie ugotowana, ponieważ surowe warzywa bywają ciężkostrawne. Nie powinniśmy jeść zimnych potraw ponieważ – jak twierdzi chińska tradycja – gaszą one ogień trawienia. Ma to szczególnie przykre skutki dla kobiet, w odniesieniu do cyklu menstruacyjnego, ponieważ żołądek znaj duje się tuż obok wątroby odpowiadaj ącej za przechowywanie krwi. Wychłodzenie żołądka może doprowadzić do zastojów w krążeniu krwi i w ten sposób zakłócać cykl menstruacyjny. Produkty mrożone – takie jak lody – są bardzo niezdrowe, podobnie jak i napoje podawane z kostką lodu. Powinniśmy również unikać jedzenia potraw zbyt gorących, które mogłyby oparzyć nam usta lub żołądek.

Należy skończyć jedzenie zanim żołądek wypełni się całkowicie. Nie powinniśmy jeść bezpośrednio przed snem. Najlepiej jest spożyć ostatni posiłek na trzy godziny przed pój ściem do łóżka. Dzięki temu lepsze będzie nie tylko nasze trawienie ale i sen. Późno serwowane posiłki powodują, że łatwiej nabieramy zbędnych kilogramów. Zdrowym objawem jest natomiast to, że po przebudzeniu mamy apetyt na śniadanie. Śniadanie j est posiłkiem, który dostarcza nam paliwa czy też energii na większą część dnia, dlatego też powinno być bardzo pożywne.

właściwe nawyki żywieniowe 25 zdrowych nawyków żywieniowych

 

  1. Zacznij w końcu na serio używać czajnika! Picie zielonej herbaty nie tylko wspomaga odchudzanie, ale jest także przyjemne. Na dodatek niektóre badania sugerują, że zielona herbata uzbraja organizm przeciw nowotworom, chorobom serca i ma wiele innych właściwości, które pomogą ci wieść zdrowe życie.
  2.  Płatki śniadaniowe to smaczne alternatywa dla cięższego śniadania czy kolacji. Trzeba tylko pamiętać, aby używać mleka odtłuszczonego zamiast typowego 2,5% czy 3,5%.
  3. Tłuszcz nie jest zły, pod warunkiem, że jest nienasycony. Na pyszną przekąskę wybierz najlepiej masło orzechowe lub orzechy zamiast chipsów. Zdrowe tłuszcze wielonienasycone omega-3 znajdziesz też w oliwie z oliwek, awokado i w niektórych gatunkach ryb.
  4. Picie wody wspomaga skuteczne odchudzanie. Stosowanie się do tej porady nie wymaga wysiłku. Po prostu zawsze noś ze sobą butelkę wody. Zmniejszy to twój apetyt na „małe co nieco” i zapobiegnie odwodnieniu w upalne dni.
  5. Wpisanie aerobiku czy wyjść do siłowni do kalendarza to dobry sposób, żeby naprawdę zacząć ćwiczyć. Trzeba sobie uświadomić, że aktywność fizyczna jest równie ważna, jak wyjście do pracy czy na spotkanie. Szybkie odchudzanie nie będzie skuteczne, jeśli nie zmienimy swoich nawyków – zarówno tych żywieniowych, jak i organizacyjnych.
  6. Jedz produkty zawierające błonnik lub wodę! Dzięki temu szybciej się nasycisz. Zamiast jajecznicy – zjedz omlet ze szpinakiem. Przestaniesz być głodna szybciej – i na długi czas.
  7. Niskotłuszczowe produkty mleczne to dobry pomysł na szybką dietę odchudzającą. Ta porada to droga do wymarzonej figury. Ale nie tylko dlatego, że taka żywność ma niską zawartość tłuszczu – zawiera też wapń, który, jak pokazują badania, wspomaga szybkie odchudzanie. W jednym z badań kobiety, mające w swojej diecie zalecaną dzienną ilość, czyli 1000 mg wapnia, przy 1900 kaloriach dziennie chudły średnio 3 kilogramy. Kobiety, które przyjmowały zbyt mało wapnia, przy takiej samej ilości kalorii – tyły! Naukowcy podejrzewają, że wapń pomaga rozbijać pokłady tłuszczu, zalegające w postaci tkanki tłuszczowej i dzięki temu wspomaga dietę i odchudzanie.
  8. Zmień poranne nawyki. Zmiana nie musi być drastyczna, aby odchudzanie stało się skuteczne. Zamiast porannej kawy ze śmietanką – wybierz herbatę, najlepiej zieloną. Przy podobnej ilości kofeiny – jest zdrowsza, ma mniej kalorii i w ogóle nie zawiera tłuszczu!
  9. Błonnik to klucz do sukcesu. Najłatwiej znaleźć go w płatkach śniadaniowych, dlatego dokładnie czytaj informacje zawarte na opakowaniach. Skuteczne odchudzanie wspomogą także produkty pełnoziarniste, takie jak chleb.
  10. Twoim celem powinno być 30-40-30. Badania wykazały, że kobiety na diecie 1700 kalorii dziennie podzielonych na 30% białka, 40% węglowodanów i 30% tłuszczów zrzuciły o 18% więcej tłuszczyku niż kobiety nie przestrzegające tych proporcji, ale przy takiej samej ilości kalorii.
  11. Białko też wspomaga odchudzanie. Jeśli posiłki zawierają białko, są trawione dłużej, a więc dłużej będziesz najedzona. Produkty zawierające białko to np. kurczak, ryby, masło orzechowe czy niskotłuszczowy ser.
  12. Połowę talerza zarezerwuj dla warzyw. Na drugiej połowie może znaleźć się jedzenie, zawierające białko i skrobię. Taki podział zmniejszy ilość zjadanych przez ciebie kalorii, a zwiększy ilość witamin. Twoja dieta, dzięki temu, stanie się zdrowsza, a odchudzanie szybsze i skuteczniejsze.
  13. Aby twoje odchudzanie miało sens, szerokim łukiem omijaj słodzone soki i napoje. To jedna z porad, które nie są specjalnie uciążliwe. Zamiast kupować soki zawierające konserwanty i barwniki możesz przygotowywać zdrowe napoje w domu. Wystarczy trochę owoców i blender czy wyciskarka. Uwaga: kawa ma od 250 do 500 kalorii i to zanim dodasz do niej śmietankę.
  14. Zacznij podnosić ciężary, np. pilota od telewizora. Jeśli doczepisz do niego coś o wadze nawet pól kilograma, za każdym razem gdy zechcesz przełączyć kanał, podniesiesz go i napniesz mięśnie. A o to przecież chodzi! Możesz też chodzić po pokoju z tak obciążonym pilotem – to też jest ruch, niezbędny do odchudzania.
  15. Porada „piątek” pomoże ci ograniczyć ilość pochłanianego jedzenia. Po pięciu minutach od rozpoczęcia posiłku odłóż widelec. Zastanów się, czy ci smakuje, czy czujesz się najedzona. Bardzo często okazuje się po chwili, że właściwie już się najadłaś, a jesz z przyzwyczajenia. Wypisz się z klubu „wymiatam talerz do czysta” i staraj się zawsze zostawiać na talerzu pięć kęsów.
  16. Ogranicz alkohol. Nocne wypady na miasto połączone z piwkiem czy drinkami zwiększają chęć na „małe nocne co nieco”. Jedzenie w nocy jest niezdrowe, no i powoduje tycie.
  17. Nie wszystkie porady na odchudzanie są łagodne. Czasem niezbędne są drastyczne środki zapobiegające podjadaniu, takie jak godzina policyjna w kuchni. Po kolacji staraj się nawet nie wchodzić do kuchni. Wieczorne przekąski mają zazwyczaj wartość wielu setek kalorii – i nie ma już kiedy ich spalić. Jeśli jest trudno się powstrzymać, naklej taśmę przed wejściem do kuchni (na wysokości oczu, aby przypominała ci o twojej „godzinie policyjnej”).
  18. Po jedzeniu: miętówka, miętowa guma do żucia lub umycie zębów, do wyboru. Smak pysznej potrawy mógłby podziałać jak zachęta do podjadania po posiłku i szybka dieta odchudzająca na nic by się nie przydała. Natomiast świeży smak w ustach powie twoim kubkom smakowym, które wysyłają informacje do mózgu, że jedzenie już się skończyło.
  19. Nie potrzebujesz w domu wagi. Zrzucenie nadmiarowych kilogramów nie powinno być twoją główną motywacją do diety. Zdrowy tryb życia jest ważny ze względu na jego wpływ na funkcjonowanie twojego organizmu – odchudzanie to sprawa drugorzędna.
  20. Gotuj więcej – i zamrażaj. Nie staraj się zjeść wszystkiego, co przygotujesz. Podziel jedzenie na mniejsze porcje i wrzuć do zamrażarki. To nie tylko skuteczne odchudzanie – to oszczędzanie czasu! Dzięki temu zmniejsza się prawdopodobieństwo, że zamówisz coś kalorycznego do domu czy przegryziesz tak zwane „byle co”, bo nie będziesz mieć czasu na przygotowanie normalnego obiadu.
  21. Pomyśl nad swoimi przekąskami. Taką samą przyjemność sprawi ci zjedzenie jabłka czy winogron, jak pochłonięcie tabliczki czekolady. Do słodzenia możesz używać miodu. Jest dużo słodszy i zdrowszy niż cukier.
  22. Spróbuj jeść drugą ręką. Dzięki temu zwolnisz jedzenie, lepiej poczujesz smak potraw. Automatyczne zjadanie tego, co jest na talerzu sprawia, że jesz więcej niż potrzebujesz. Jeśli dobrze ci idzie jedzenie obiema rękami – spróbuj jedzenia pałeczkami.
  23. Zamiast uprawiać jogging – uprawiaj szybki marsz. Udowodniono, że jeśli zamiast truchciku wybierzemy marsz w tym samym lub podobnym tempie, spalimy o 4% więcej kalorii.
  24. Nie bój się uczucia głodu. Poczekaj, aż go naprawdę poczujesz zanim rzucisz się na kolejną porcję frytek. Mamy tendencje do jedzenia jak tylko poczujemy mglistą „zapowiedź” głodu. Walczmy z tym!
  25. Przyprawy wspomagają szybkie odchudzanie i wzbogacają smak twoich potraw. Przyprawy, takie jak pieprz cayenne działają dzięki temu, że poprawiają trawienie. Potrawy z charakterem to także broń przeciwko zbędnym kilogramom.